Do You Have a Garden Maintenance Project We Can Assist With?

Get a free quote

Bristol Assembly Hall

Project Specification: To design and build an overflow car park that would be laid to fibre turf on top of hardcore with surrounding arisings to be landscaped to compliment the native hedge line of trees and shrubs.

Client Profile: Commercial – Conference Centre set in 23 acres of meadowland, North Bristol

Estimated Value of Project: N/A

The Challenge
The Bristol Assembly Hall is situated in 23 acres of meadow land. It is used as a conference centre for 1200 people and includes native and amenity landscaping areas. The site revealed that the soil of the arisings was calcareous. The site ran due north and was mounded in its extremity to a height of 1.3m falling to existing ground level. The site appeared to be compacted by heavy plant. The eastern edge consisted of young planting of oak and hawthorn edging onto a track.

Clients Specification
The manager needed an overflow car park that would be laid to fibre turf on top of hardcore with surrounding arisings to be landscaped to compliment the native hedge line of trees and shrubs.

Proposal
It was discussed with the local planning authority that creating a bund with dense planting would act as a screen and sound buffer, therefore a mix of nursing crops such as Willow and Birch were suggested to give the slower growing varieties a foothold on this exposed site. The design has taken into account the height of vehicles being parked, the noise of their engines and the privacy of the neighbours. The planting is viewed from all angles, the car park, the walkway and the service track. The plant quantities have taken into account that in 15-20 years the woodland screening will need to be thinned. The style is one of bands of planting, groups of same species which taper into other varieties.

The Language Project

Project Specification
To remove the existing tree stumps and roots, lift the uneven paving and dispose of it, level the ground, prepare planting holes for the specimen plants and lay a membrane for the gravel. We recommended that a balustrade should be fitted on the edge of the paving, and that the high steps be made safe.

Client Profile
Commercial – Foreign Language teaching rooms in Clifton, Bristol

Estimated Value of Project
N/A

The Challenge
I was approached last summer by the Bristol Language Project regarding raised courtyard at the rear of their teaching rooms in Clifton, Bristol. The site was used as a milling area for the students but it was unattractive and unsafe because the paving had been lifted by tree roots and there was no safety barrier at the edge of the paving. The photo clearly show the problem.

Clients Specification
Mr Jon Wright the coordinator of the BLP presented his brief and budget. At first the project’s design included portable seating arrangements for 60 students, the area was to be paved and planted in a style that would be pleasant for overseas visitors.

Proposal
My advice was to remove the tree stumps and roots, lift the uneven paving and dispose of, level the ground, prepare planting holes for the specimen plants and lay a membrane for the gravel. I recommended a balustrade to be fitted on the edge of the paving and the high steps to be made safe.

Costello

Project Specification
Design a courtyard with a water feature and raised gardens beside it. Lighting to the garage and feature lighting to the outside for entertaining. Include a Mediterranean style raised patio that would be part of the step and have a pergola along it’s length.

Client Profile
Private Client – Rear Garden redesigned

Estimated Value of Project
N/A

The Challenge
Landscapeadvice was invited to visit this rear garden and view the challenge. The paving was old sunken and cracked and too high above the damp course. Quote to install a new paving at new level. Split the level at the patio window side with a step down to the main courtyard. Choose terracotta paving and set at an angle.

Install a pergola the length of the raised step up.

Install underground services to garage to supply power to consumer unit and garden lights and water feature pump.

Designed by the owner who wished the planting to be done later.

Clients Specification
Design a courtyard with a water feature and raised gardens beside. Lighting to the garage and feature lighting to the outside for entertaining. Include a Patio that was Mediterranean with a raised patio that would be part of the step and pergola along its length.

Proposal
The consultation and design concluded with the proposal to extract 13 ton of waste to achieve the correct levels, dig and lay armoured cable for the lights and to fit a terracotta paving from Marshals called Firenza. Design a raised border that incorporated a circular pond and fit a pump. The clients were pleased with the contractors results.

Ellis

Project Specification
The client needed a low maintenance garden. An easier climb to the steps was required, which we achieved by levelling the slope in a cut and fill method, building a lower step. Raised beds were recommended in a blue engineering brick. The mass paving was laid in a random style using Marshals Chancery ‘Grey Green’ and jointed with black mortar.

Client Profile
Private Client – Front garden of an Edwardian house paved and landscaped

Estimated Value of Project
N/A

The Challenge
The Survey was conducted at a Edwardian house in central Bristol.

After being approached by the client to think about a paving and landscape solution to their front garden the challenge soon became evident. The site was unattractive and sloping towards the road with an ugly concrete path which took the eye. There were two areas of lawn a much loved lavender and overspill from an underpinning job.

The house and it’s blue slate steps were the positive aspects of the site.

Clients Specification
The survey and client discussion revealed that they were concerned about a quality finish, good materials and a product that lifted the house and gave it good presentation. The client needed a garden that would be easier to look after. An easier climb to the steps. The tree was to be kept and the lawn done away with.

Proposal
To make the climb easier we proposed that the slope was levelled in a cut and fill method building a lower step. Raised beds were recommended in a blue engineering brick. The mass paving was to be laid in a random style using Marshals Chancery ‘Grey Green’ and to be jointed with black mortar. The raised beds were to planted later in the spring. A feature of granite set’s was added to complement the grill on the basement door.

Happy Customers Agree

“They have years of experience of many different types of landscapes. We can rely on their practical hands-on experience. We have used this company for nearly 10 years and wouldn’t change, they have always been good for us.”
CAROL FREEMAN • PROPERTY INVESTOR, Freeman Residential Ltd, Bristol

Trusted Partners

Emmert Wolf once said “A man is only as good as his tools”. We strongly advocate this mindset. Whether it’s a strimmer, lawnmower, chainsaw, hedgetrimmer, cordless hammer drill, our tools solidify our work ethic.

Get A Quote Today

We look forward to hearing from you.